Glykace je neustálý proces, který probíhá v našem těle a ovlivňuje všechny aspekty života. Často je příčinou mnoha chronických onemocnění a vede také k předčasnému stárnutí pokožky.
Proces glykace nastává, když se molekuly cukru navážou na proteiny, což vede k tvorbě pokročilých konečných produktů glykace, známých také jako AGE. Důvodem tohoto procesu jsou obvykle potraviny a teplota jejich přípravy.
Podívejme se na proces glykace na jednoduchém příkladu:
- Když do kávy přidáte mléko, proteiny se denaturují, což má za následek tvorbu AGE.
- Když pijete kávu, AGE se připojují k receptorům na různých buňkách.
- Proteinový komplex NFKappaB vysílá signál do jádra buňky, aby „křížově sešil“ kolagenová proteinová vlákna dohromady.
- „Zašitá“ kolagenová proteinová vlákna v dermis brání krevnímu oběhu a kůže zdrsní a může ochabovat.
Dá se glykaci zabránit?
Neexistuje způsob, jak úplně odstranit AGE ze své stravy, ale můžete snížit konzumaci množství konečných produktů glykace. AGE vznikají zahříváním bílkovin, proto se doporučuje vařit jídlo při teplotě varu nebo na páře a zeleninu lze konzumovat i syrovou.
Tokoferol, resveratrol, karnosin, benfotiamin, kurkumin a extrakt ze zeleného čaje pomáhají opravit poškozenou pokožku a působí proti procesu glykace.
Séra Counter AGE a Glyco-Guard od společnosti Circadia jsou dokonalým doplňkem vašeho režimu domácí péče o pleť: zabraňují glykaci, zabraňují výskytu známek stárnutí, obnovují mladistvost pleti a chrání ji před poškozením.